27 kwietnia 2013

Odchudzanie - S&S ! + herbata & jajka

Dziś notka o tym jak schudnąć szybko i skutecznie (S&S) ;))
oraz o dwóch wspomagaczach odchudzania jakimi są jajka i czarna herbata.


Więc do rzeczy :

Aby stracić zbędne kilogramy i uzyskać wymarzoną sylwetkę potrzeba nie tylko silnej woli, ale również wiedzy jak tego dokonać :))
Wiele osób traci głównie czas i nerwy próbując za wszelką cenę osiągnąć imponujące wyniki.
Pomyśl ! nie jest to aż tak trudne jak się może wydawać dzieli Cię od tego kilka rad.


1.Postaw sobie realny cel. Pamiętaj, że utrata 14kg w ciągu dwóch tygodni jest założeniem niemożliwym do spełnienia, utrata 3 – 4kg w ciągu miesiąca to wynik który spokojnie możesz osiągnąć.

2.Pomyśl dlaczego chcesz schudnąć, zastanów się na ile jest to dla Ciebie ważne i ile jesteś w stanie poświęcić. Czy wygenerowanie 30minut w ciągu dnia np. na dodatkową aktywność fizyczną to zbyt wysoka cena za ładniejszą sylwetkę?
3.Zastanów się jakie podstawowe błędy żywieniowe popełniasz i jak najprościej je rozwiązać. Często nie potrzeba obszernej wiedzy z zakresu dietetyki by poprawić swój jadłospis. Większość osób ma świadomość, które pokarmy są tuczące a które nie. Słodycze, chipsy, dania typu" fast-food", to są „śmieci" które musisz usunąć w pierwszej kolejności i wprowadzić w ich miejsce lepsze zamienniki, jak choćby świeże i suszone owoce, czy orzechy.
4.Zastanów się jak możesz zwiększyć swoją aktywność ruchową. Nie musisz wcale zapisywać się do fitness clubu. Pomyśl jaki rodzaj aktywności sprawia Ci największą frajdę: lubisz pływać – idź na basen, sprawiają Ci frajdę wyprawy rowerowe – jedź na rowerową wycieczkę.
5.Nie bądź dla siebie zbyt surowy/surowa. Każdy z nas potyka się czasem o przeciwności losu, jeśli odpuścisz jeden trening, lub zjesz batonika – trudno, to nie jest powód by „zaczynać od nowa w poniedziałek". Nikt nie mówił, że będzie łatwo.
6.Wspomóż się suplementami. W dzisiejszych czasach wybór środków wspomagających odchudzanie jest nieograniczony. Odpowiednio dobrana suplementacja nie tylko jest w stanie przyśpieszyć proces redukcji tkanki tłuszczowej, ale również możne znacznie ułatwić trzymanie się założeń treningu i diety.
7.Kiedy już osiągniesz zaplanowany cel, nie zaprzepaść tego. Jeśli chcesz by końcowy efekt był trwały, nie wracaj do dawnych nawyków. Zdrowa, zbilansowana dieta i odpowiednia aktywność fizyczna pozwolą nie tylko utrzymać to co wypracowałaś/eś, ale umożliwią dalszy progres.
+ JAJKO

Jaja gotowane, omlet czy też jajecznica to ulubione śniadanie wielu z nas. Jajka postrzegane są jednak przez niektórych jako pokarm tuczący, często w ramach diet odchudzających zamieniane są na „lekkie” płatki śniadaniowe i inne niskotłuszczowe produkty. Tymczasem okazuje się, że jajka stanowić mogą wartościowy element redukcyjnej diety. Po pierwsze jajka zaliczają się do pokarmów niskowęglowodanowych, co w dobie popularności diety typu LC (low-carb), może być niewątpliwym walorem, po drugie wyraźnie obniżają łaknienie.


+ CZARNA HERBATA
          Herbata czarna, czyli herbata fermentowana, choć niezwykle popularna na całym świecie, żyje jakoby w cieniu swojej siostry – herbaty zielonej, której przypisuje się magiczne wręcz właściwości pro-zdrowotne. Tymczasem, zarówno tradycyjne przekazy, jak i najnowsze badania naukowe jasno wskazują, że również i popularny u nas napar podawany zazwyczaj z cukrem i cytryną może zawierać polifenole o dobroczynnym wpływie na nasze zdrowie. Teaflawiny i tearubiginy zawarte w herbacie czarnej mogą naśladować działanie insuliny.     

            Proces starzenia się organizmu powiązany jest z zaburzeniami dziania insuliny – ważnego hormonu biorącego udział w metabolizmie węglowodanów, tłuszczy i aminokwasów. Z jednej strony wraz z wiekiem dochodzi do zmniejszenia aktywności inkretyn (hormonów mobilizujących trzustkę do produkcji insuliny), z drugiej dochodzi zmniejszenia wrażliwości komórek docelowych na działanie insuliny. Powoduje to szereg niekorzystnych następstw prowadzących nie tylko do zwiększenia ilości tkanki tłuszczowej, czy obniżenia ilości tkanki mięśniowej ale również przyśpiesza zużywanie się tkanek. Dochodzi do nasilonej glikacji białek, czyli patologicznego łączenia się cukrów prostych takich jak glukoza z grupami aminowymi białek ustrojowych, między innymi elastyny i kolagenu. Powstają tzw. „AGEs", które zmieniają struktury i funkcje związków białkowych, co widoczne jest szczególnie w skórze, soczewce oka, naczyniach krwionośnych.
     
          Teaflawiny i tearubiginy zawarte w naparze z herbaty czarnej poprzez swój „insulino-naśladowczy" charakter, pomagają uporać się z nadmiarem glukozy we krwi, hamując lub spowalniając proces glikacji białek i przyczyniając się do spowolnienia procesów starzenia. Dodatkowe korzyści ze spożywania herbaty czarnej mogą sprowadzać się do nasilenia tempa spalania tkanki tłuszczowej czy poprawy profilu lipidowego krwi. Jeśli więc jakiś czas temu, zainspirowany treścią niezliczonej ilości artykułów, reklam i wypowiedzi wychwalających zalety herbaty zielonej, zrezygnowałeś z czarnego naparu na korzyść chińskiego specjału, może czas już zmienić swoje podejście i uwzględnić filiżankę czarnej herbaty od czas do czasu w swoim menu.







1 komentarz:

  1. do czarnej herbaty niestety nie przekonam się - strasznie mi nie smakuje

    OdpowiedzUsuń